Marché 1900
Marché 1900
Marché

Terug naar vroeger

Wandel terug in de tijd op de originele Markt 1900, applaudisseer de muzikanten, de straatzangers en andere artiesten, proef van de lekkere producten van bij ons, bewonder het ambachtelijke werk, vermaak u met de volksspelen van vroeger … en maak spontaan kennis met de leefwereld van 100 jaar terug.

De oude ambachten, uit de tijd van opa en oma! Bij de oudere generatie roepen ze beelden op vanuit hun kindertijd, maar veel jongeren kennen ze helemaal niet meer. Artiesten en ambachtslui tonen hun talent en stielkennis. Producten uit de streek staan centraal.

Een beetje geschiedenis

De Markt 1900 is ontstaan in 1967 als een uitdaging. Deze uitdaging werd gelanceerd door RTB radiomaker Jean-Claude Menessier in het kader van het grote spel «Vil’Vacances». De stad moest op vijf dagen tijd een vogelmarkt in 1900 stijl organiseren met minstens 100 vogelkwekers. De feestcommissie, bijgestaan door talrijke verenigingen uit Marche, nam de uitdaging aan en slaagde glansrijk.

Het succes was zo groot dat het vroeg om herhaling. Zo werd de vogelmarkt ook in 1968 weer georganiseerd, groter deze keer met o.m. streekproducten, kantwerken uit Marche en wandtapijten … het publiek was gewonnen. Vanaf 1969, werd 15 augustus geassocieerd met de vogelmarkt in retrostijl. Het aanbod werd groter en gevarieerder, er kwamen meer producten op de markt, meer attracties met artiesten en ambachtswerkers … De Place Roi albert werd vlug te klein dus werden ook de straten rondom en de Place 7ième Brigade ingepalmd. De markt kreeg de naam “Marché 1900” en vogels nemen er nog steeds een belangrijke plaats in.